Versuri pe treptele din Valea Cetăţii

simulare 2Eminescu, Minulescu, Blaga: Poeziile dedicate Braşovului vor fi pictate pe scările care urcă spre blocurile din cartierul Răcădău.

Cartierul Valea Cetăţii se va transforma în Valea Poeziei până la finele acestui an. Treptele care asigură accesul spre anumite străzi şi blocuri din acest cartier vor deveni practic o antologie de poezie murală în care vor fi cuprinse versuri dedicate oraşului de la poalele Tâmpei de unii dintre cei mai de seamă poeţi ai Literaturii Române.Proiectul va fi realizat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov, împreună cu Primăria Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, dar şi elevii Liceului de Artă Hans Mattis Teutsch, aceştia din urmă având misiunea de a înfrumuseţa slovele. Viceprimarul Braşovului, Ciprian Bucur, a precizat că acest proiect inedit va contribui la imaginea Braşovului în calitate de oraş candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021.„Prin acest proiect ne propunem crearea unui cadru de interacţiune directă între locuitorii cartierului Valea Cetăţii, respectiv între turişti şi poezia dedicată oraşului Braşov, dar şi facilitarea accesului la produsele culturale a tuturor participanţilor la viaţa comunităţii”, a explicat viceprimarul.

Punct de plecare, volumul „Braşovul în 100 de poeme”

Textele care vor apărea pe trepte vor fi stabilite de un grup de scriitori braşoveni membri ai USR, iar Adrian Lesenciuc, preşedintele Uniunii braşovene, a precizat că una dintre primele poezii care va fi pictată pe treptele din acest cartier va fi „Învia-vor voievozii”, poem dedicat lui Mihai Eminescu în 1865 Bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului. Această poezie este prea puţin cunoscută şi apare într-o publicaţie a cercetătorului braşovean Sterie Stinghe de la Târgu Mureş.

„Cultura presupune mai ales o apropiere de centrul oraşului, dar consumatorii de cultură sunt şi în cartiere. Un astfel de proiect asigură accesul la cultură şi în zonele mai îndepărtate de centrul oraşului. Acum opt ani, Primăria Braşov a finanţat volumul «Braşovul în 100 de poeme» şi am considerat normal să implicăm Primăria în acest proiect în care ne propunem promovarea şi valorificarea poeziei dedicate Braşovului în vederea consolidării identităţii culturale locale, prin zugrăvirea contratreptelor din Cartierul Valea Cetăţii (Răcădău) cu versuri semnate de clasici ai literaturii române, creându-se astfel o «antologie murală» a Braşovului”, a explicat Adrian Lesenciuc. De asemenea, printre versurile ce vor fi zugrăvite pe contratreptele din acest cartier se va număra şi un poem dedicat de Ion Minulescu, în 1920,  soţiei sale, Claudia Milian, surprinzând „oraşul simbolist” Braşov, dar şi o poezie a lui Lucian Blaga dedicată Domniţei Gherghinescu, „domniţa nebănuitelor trepte” şi oraşului Braşov.

500 de contratrepte vor fi pictate

Potrivit iniţiatorilor proiectului, în prima fază vor fi cooptaţi elevi voluntari de la Liceul de Artă, care vor picta aproximativ 500 de contratrepte cu ajutorul unor şabloane şi a unor spray-uri cu vopsea. Elementul de originalitate va fi dat de arabescurile literelor, realizate ulterior aplicării vopselei cu şablonul. Vopseaua pentru zugrăvirea treptelor a fost obţinută de la un sponsor, iar după ce se vor picta aproximativ 200 de contratrepte se va face un vernisaj al acestei antologii inedite.

mai mult pe: bzb.ro

This entry was posted in Aparitii media, ARTICOLE, NOUTATI and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *