Proiect comun de modificare a Codului Civil

1Printr-o inițiativă comună, menită să deblocheze impasul birocratic existent de mult timp în privința reabilitării fațadelor clădirilor de patrimoniu, deputatul Colegiului 8 Brașov Petre Roman și consilierul municipal brașovean Ciprian Bucur își propun să promoveze un proiect de modificare a Codului Civil.

Consilierul local Ciprian Bucur a precizat: ”Dorim să eliminăm acest blocaj. Pentru eliberarea autorizației de construcție, în prezent prevederile legale în vigoare ne obligăsă avem acordul notarial al tuturor proprietarilor din imobil. Pe unii dintre ei nu-i interesează, alții sunt de negăsit cu anii la domiciliu. În vremea aceasta clădirile monument istoric se degradează, dar nu se poate face nimic. De aceea, împreună vom propune și susține ideea ca, în locul acordului notarial, să putem trimite notificări oficiale, prin care să informăm proprietarii asupra modificărilor ce privesc strict conservarea și restaurarea fațadei respectivei clădiri monument istoric. În cazul în care nu primim răspunsul scris într-un termen rezonabil, să se poată considera că acel cetățean își exprimă acordul tacit pentru acțiunea propusă de autorități. Nu putem aștepta nepăsători să se prăbușească  fațadele caselor de patrimoniu și să avem victime omenești, cum s-a și întâmplat, din nefericire, anul trecut pe str. Lungă! Să nu uităm nici de proiectul ambițios ca Brașovul să devină capitală culturală europeană în 2021”.

La rândul său, deputatul liberal Petre Roman  a afirmat că va discuta în cursul acestei săptămâni cu ministrul delegat pentru Turism, Maria Grapini, şi cu cel al Culturii, Daniel Barbu, în legătură cu un Program Operaţional Sectorial (POS) ce a fost până acum ”foarte puțin și prost utilizat, și anume ”Turism şi Patrimoniu Cultural-Istoric”. ”Prin acest gen de program operațional în alte țări, cum ar fi Spania, s-au obținut rezultate spectaculoase. Județul Brașov ar fi o țintă principală într-un astfel de proiect, prin numărul mare de biserici fortificate, cetățui etc, care ar putea fi reabilitate și transformate cu succes în situri turistice. Poate în acest POS ar fi posibil să includem și finanțări pentru reabilitarea fațadelor clădirilor monument istoric. Dar mai întâi trebuie modificat Codul Civil, pentru ca autoritățile locale să poată interveni pe proprietate privată”, a declarat Petre Roman.

This entry was posted in ARTICOLE and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Proiect comun de modificare a Codului Civil

  1. Ileana Rollason says:

    BRAVO !!! Idee excelenta, de bun-simt, de gospodar, bravo ! cred, însa, ca-n situatia-n care proprietarul (real sau potential) îsi neglijeaza avutul, vor trebui s-aiba loc si studii privind structura de rezistenta a cladirilor. Mai cred si ca legea ar trebui sa prevada RENATIONALIZAREA CLADIRILOR MONUMENTE ISTORICE, PARTE A PATRIMONIULUI NATIONAL, în cazul neglijarii lor de catre pretendentul proprietar, mai ales ca, prin lucrarile de întretinere pe care le-a facut statul, de-a lungul a zeci de ani, prin, adica, impozitele platite de populatie, costul cladirilor demult s-a amortizat, se poate considera ca statul le-a cumparat cu vârf si-ndesat. . Varianta : fundatii cu participare de stat, al caror scop sa fie de restaurare a patrimoniului în paragina, si, privind efificiile bisericesti, obligarea BOR sa le restaureze. Nu vad de ce, à propos, BOR nu s-ar inspira, de pilda, din celebrele Hospices de Beaune, Burgundia, Franta … (care, acuma, sunt un muzeu, dar care-au fost SPITAL) … si sanctionarea drastica a tuturor celor care construiesc în aproprierea unui monument istoric, a carui existenta o pun în pericol (a se vedea, într altele, cazul Catedralei Sf. Iosif, de la Bucuresti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *